Preventie en ontzorgen

Al te vaak hoor je op de werkvloer dat meubilair vervangen moet worden zodra er lichamelijke klachten zijn. Het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’ is dan eigenlijk niet meer van toepassing. Veel klachten kunnen namelijk voorkomen worden wanneer eerder het traject van vervanging van meubilair wordt ingezet.

Arbo-advies

Op het moment dat er lichamelijke klachten zijn, heeft Algé Bedrijfsstoelen een heel arsenaal aan hulpmiddelen paraat. Denk aan aangepaste armsteunen, polsondersteuning, een geheel op maat gemaakte bureaustoel, maar er is meer. Gert Oostenbrug: ‘Wanneer een opdrachtgever mij vraagt om een zitadvies te geven voor een medewerker die klaagt over niet goed zitten of werken, geef ik een persoonlijk zit- en werkadvies. In eerste instantie kijk ik naar de persoon: is het een man of een vrouw? Mannen en vrouwen zitten en werken nu eenmaal anders, maar vaak is daar bij de keuze voor het meubilair onvoldoende rekening mee gehouden. Ik kijk naar het postuur, hoe de persoon zit en werkt en welke werkzaamheden hij of zij uitvoert. Daarna geef ik een beoordeling naar de huidige zit- en werkhouding. Aan de leidinggevende geeft ik Arbo-advies, hoe wij het beste de werkplek kunnen aanpassen. In overleg volgt er een proefplaatsing van circa twee weken, waarin de medewerker vrijblijvend de nieuwe stoel kan testen.’

NEN-normering

Algé Bedrijfsstoelen maakt graag gebruik van een bureaustoel met de meeste instelmogelijkheden. Deze bureaustoel voldoet volledig aan de NPR 1813, de Nederlandse richtnorm, waarin is vastgelegd waaraan een bureaustoel moet voldoen. De standaardstoel moet feitelijk geschikt zijn voor 90% van de bevolking in Nederland, vandaar dat dit in een NPR-norm is vastgelegd. Via een proefplaatsing kunnen wij beoordelen of deze standaardstoel geschikt is, of dat er kleine aanpassingen aan de stoel noodzakelijk zijn. Daarnaast adviseren wij doorgaans een elektrisch instelbaar zit-sta-bureau. Met deze aanpassingen is de medewerker vaak weer uitstekend in staat om als vanouds zijn of haar werk te doen. Wij adviseren dan ook preventieve vervanging.